martes, 9 de noviembre de 2010

Presentació de PORTA 4, la nova sala i escola de teatre de Barcelona

S'obre a Barcelona un nou espai dedicat a la producció i exhibició de les arts escèniques de petit format
PORTA 4 vol donar espai als creadors que resideixin a la ciutat de Barcelona aposta per la innovació escènica
El risc i l'experimentació seran les bases de creació d'aquesta nova sala

Coincidint amb la inauguració de la sala, té lloc la penúltima edició del cicle Liminal GR, un laboratori multidisciplinari de creació, acció, participació



Et pots descarregar el dossier de premsa amb la programació més completa, imatges de la nova sala i d’activitats que s’hi ha fet i fotografies de la presentació d’avui dilluns 15:
http://www.lacosta.cat/ca/premsa/porta-4-nueva-sala-y-escuela-de-teatro-de-barcelona/


Barcelona, 15 novembre 2010


S'obre a la ciutat un nou espai dedicat a la producció i exhibició de les arts escèniques de petit format: PORTA 4. Una sala que va iniciar la seva activitat fa un any com a escola de teatre i amb un petit espai dedicat a l'exhibició de treballs (Sala EL OFF), sala que ara reobre després d'una reforma i amb nou nom, PORTA 4. A més de sala també serà un espai dedicat a la formació i neix amb la voluntat de poder donar cabuda als creadors que resideixen a Barcelona i ser una clara aposta per la innovació escènica, el risc i l'experimentació.

Situada al barri de Gràcia de Barcelona, es vol dedicar a la producció i exhibició artístic-cultural en general i les arts escèniques, en particular. PORTA 4 té un clar interès per fusionar llenguatges i disciplines sota la premissa de l'experimentació, el risc i la qualitat. PORTA 4 vol generar un nucli de creació escènic on es valori el laboratori creatiu, tant en el procés com en el resultat al qual accedeix el públic.

Els seus principals objectius són el de generar un espai de formació, creació i exhibició artístic a la ciutat de Barcelona dedicat especialment a propostes de petit format provinents de l'àmbit local, nacional i internacional. I el de consolidar un programa artístic eclèctic, no convencional i de qualitat on el risc i l'experimentació siguin la base de creació.

Altres dels objectius que té la sala és la voluntat de sensibilitzar els ciutadans a partir de la confecció d'un altre tipus de propostes escèniques. La creació d'un sistema de xarxa entre diferents organitzacions de la ciutat de Barcelona i en especial del barri de Gràcia, generant diàleg entre elles.

Liminal GR, un laboratori multidisciplinar de creació / acció / participació

Coincidint amb la presentació de la sala, tindrà lloc la penúltima sessió del cicle Liminal GR, un projecte coproduït per PORTA 4, Trànsit Projectes i l'Escola d'Teatre PORTA 4.
Liminal GR és el projecte de més envergadura que està tenint lloc a la sala (es porta realitzant des del passat mes d'abril) i es tracta d'un cicle anual que consisteix en 8 esdeveniments o temes que es realitzen mensualment (dissabtes i diumenges), objectiu principal del qual és el de crear, generar i exhibir produccions artístiques provinents de diverses disciplines que reflexionen al voltant de temes transversals com l'avorriment, el final feliç, el matí ho deixo o la velocitat, entre altres.
El penúltim concepte que abordarà Liminal GR en el seu cicle anual serà la velocitat entenent que no es pot entendre el segle XXI sense ella. El segle XX ha estat el segle dels rècords i les fites en la conquesta tant del temps com de l'espai, ara la fixació a la velocitat comença a ser caduca. Potser és per això que la proposta artística de Liminal GR voltant de la velocitat ens aproparà a aquest nou culte de la lentitud que comença a bategar en la nostra societat.
Liminal GR és un projecte co-produït per PORTA 4 i Trànsit Projectes i està comissariat per Marc Roig (antropòleg i productor cultural), Pilar Cruz (historiadora de l'art comissària d'exposicions) i Verónica Pallini (antropòloga i directora de PORTA 4).
L'equip de Porta 4 està encapçalat per Verónica Pallini (directora) i el completen Elena Fortuny (actriu i professora de PORTA 4), Eva Hibernia (autora, directora teatral i professora de PORTA 4), Helena Cabo (professora de PORTA 4), Juan Urraco (professor de PORTA 4), Mónica Van Campen (actriu i professora de PORTA 4), Marta Gil Polo (directora teatral i professora de PORTA 4) i Assun Planas (actriu i professora de PORTA 4).
Per a la posada de llarg de PORTA 4, la sala ha comptat amb la col.laboració de dos espais emblemàtics del barri de Gràcia com són La Caldera i Gràcia Territori Sonor.



LA SALA: PORTA 4


PORTA 4 és la nova sala de teatre especialitzada en la producció i exhibició de petit format al barri de Gràcia de Barcelona. La sala comença la seva història amb el nom SALA EL OFF i el setembre de 2010 canvia el nom per l'actual PORTA 4.
El principal objectiu d'aquesta nova sala apunta a generar un nou centre especialitzat en les obres escèniques de petit format a la ciutat. Un espai nou que treballi en xarxa amb altres organitzacions artístic-culturals del barri i que alberg produccions de qualitat no convencionals. En aquest sentit, la nova sala vol treballar amb la idea marc de Xarxa Teatral.
Aquesta instància concep al territori urbà com a escenari cultural global, en el qual s'inscriuen diversos mapes artístics, culturals i socials. Aquest concepte permet consolidar, d'una banda, criteris sòlids per al desenvolupament de programes i activitats conjuntes. D'altra banda, possibilita aprehendre a la ciutat des de la complexitat i heterogeneïtat que la conté.
PORTA 4 es concep amb l'objectiu de generar un àmbit de formació, creació i exhibició teatral dedicat especialment a propostes de petit format, no convencionals i de qualitat, per tal de consolidar una programació eclèctica on el risc i l'experimentació siguin la base.
Amb els programes de formació teatral, PORTA 4 se centra en la formació teatral amb base a diferents mètodes formatius. Buscant investigar amb els llenguatges contemporanis comptant amb la participació d'un equip sòlid i amb experiència. La formació teatral de PORTA 4 s'especialitza en la formació d'actors (inicials i professionals), la realització de produccions teatrals, el coaching per a actors i empreses, el teatre per a nens i adolescents. Així mateix la formació teatral de PORTA 4 presta especial èmfasi a l'organització i execució d'activitats de capacitació i perfeccionament que incrementin el potencial formatiu dels alumnes i productors estètics.
En definitiva, la proposta de la nova sala PORTA 4 apunta a generar disparadors que dinamitzin, mobilitzin i enriqueixin les experiències artístiques. A contribuir a elevar la competitivitat de la ciutat a nivell nacional i internacional. I a possibilitar un espai com a veritable escenari de convivència i de trobada.

La nova sala produeix projectes i espectacles propis oferint al mateix temps a artistes, companyies i col.lectius de creadors la possibilitat d'exhibició. Entre els diferents projectes que s'han dut a terme a la sala destaquen el cicle Liminal GR i HUM (cicle de So Experimental).

Liminal GR és el principal projecte que programa la nova sala co-produït per Trànsit Projectes, l'Escola de Teatre i la mateixa sala. I es podrà veure a la presentació oficial de la sala la seva penúltima sessió.

HUM, és un cicle de so que es va inaugurar el passat mes de novembre de 2009 a la Sala El OFF (l'actual PORTA 4) de Gràcia a Barcelona i que segueix programant a la sala PORTA 4. Els artistes que participen en HUM presenten mensualment les seves propostes sonores en un ambient en el qual l'experimentació i improvisació són elements constitutius del caràcter i desenvolupament del performance mateix.

L'última exhibició del cicle HUM va tenir lloc el passat 7 de novembre amb la participació de Barbara Hels i David Behrman a càrrec de la música "Freeze Dip" i Francesca Llopis contribuint amb l'audiovisual titulat "The time in Tokyo". L'obra de Llopis és una obra en progrés per a vídeo i so en directe.

"The Time in Tòquio" es nodreix d'una sèrie de viatges al Japó que va realitzar Francesca Llopis en què es va interessar tant pels aspectes sonors com pels visuals. Aquesta peça utilitza gran part de la banda sonora original del vídeo, ja que en molts casos es va compondre directament, en temps real, durant la gravació. En l'exhibició del vídeo el músic David Berman va posar la música al mateix temps que es passava la peça de Francesca Llopis.



CICLE LIMINAL GR


Liminal GR és el principal projecte que programa la nova sala PORTA 4, co-produït per Trànsit Projectes, l'Escola de Teatre i la mateixa sala. L'equip de Liminal GR està format per Verónica Pallini, antropòloga i directora de PORTA 4, Pilar Cruz, historiadora de l'art i comissària d'exposicions i Marc Roig, antropòleg i productor cultural.

Així mateix Liminal GR està vinculat a una sèrie d'iniciatives culturals de Gràcia amb les que estableix diferents col.laboracions de programació i difusió. Compta amb el suport de l'Institut de Cultura, del CONCA i de l'empresa Trànsit Projectes.

El projecte es tracta d'un cicle anual de vuit esdeveniments o temes que es realitzen un cop al mes. El principal objectiu d'aquest projecte és el de crear, generar i exhibir produccions estètiques provinents de diverses disciplines artístiques, que reflexionin sobre temes transversals que es proposen cada mes com: l'avorriment, final feliç, demà ho deixo, o la velocitat. Cada un dels temes es programa a manera de càpsules que s'han realitzat per a l'ocasió i que tenen punts de contacte en les línies de pensament de cadascuna de les propostes o temàtiques presentades. Cada sessió o càpsula té un eix temàtic que es desenvolupa en diferents formats i disciplines en què hi ha de tres a quatre intervencions.

El funcionament de Liminal GR és molt simple: l'organització, comissaris o crupier, proposen o reparteixen una sèrie de temes o cartes. És a dir, centren un debat sobre temes de la nostra vida quotidiana que semblen, aparentment, banals. El pengen a internet i esperen. Aquí les xarxes socials comencen a funcionar i apareixen idees, propostes, comentaris, links ... donant al públic / usuari la possibilitat de col·laboració en el projecte.

El públic o usuari té diferents formes de participació, poden proposar, alimentar, actuar, produir o simplement poden assistir al cicle. Un cop estudiades les diferents propostes, els comissaris les seleccionen i s'organitzen en dues sessions diferents per un cap de setmana. L'objectiu d'aquest format és que la investigació, la representació i la postproducció s'entrecreuin o interactuïn. Un espai de laboratori i d'interacció entre el presencial i el virtual.


Per tant, avui dilluns 15 la inauguració ha consistit en:

18 h: PRESENTACIÓ A PREMSA -  PORTA 4 i el cicle LIMINAL GR

Presentació amb les intervencions de Verónica Pallini, directora de Porta 4 i Marc Roig i Pilar Cruz, del projecte Liminal GR i Ángel Mestres, director de Trànsit Projectes (co-productors de Liminal GR) i president de la cooperativa Abacus


18 h – 20 h: Instal·lació d’un scalextric de 20 metres en motiu de la proposta Liminal GR  i la Velocitat
“20 metres per posar al màxim el teu “cotxe” i experimentar la Velocitat”
Una instal·lació d’un scalextric de  20 metres obert a tot al públic perquè experimentin en primera persona i d’una forma diferent el terme de la Velocitat. Es convida a tothom a portar el seu propi cotxe per recorre els 20 metres a tota Velocitat.


18.30 h: Presentació acció participativa Liminal GR – del cicle que tindrà lloc al desembre (“Final Feliç”): “20 escenes per a una mateixa cerimònia amorosa: exercici d’estil”
Liminal GR convida a tots els seus amics a presentar una acció teatral sobre l’amor. En aquesta presentació s’explicaran les instruccions d’ús per a participar i es realitzarà una acció demostrativa per a explicar la proposta. Està oberta a actors, performers, músics, vídeo-artistes, público profesional, públic amateur...)


19 h: Actuació de Sarah Anglada (companyia “Dichoso colectivo”)
Espectacle de dansa.
Presentat per La Caldera.


20 h: Macromassa & Accidents Polipoètics presenten “Las misiones de Pérez”
Un espectacle que es va poder veure en la passada edició del Festival Barcelona Poesia i que compta amb la participació de Victor Nubla i Xavier Theros en el paper de “Premonitor Variable”; Juan Crek i Rafael Metlikovez en el de “Perdedor Demòcrata” i la col·laboració de Sebastià Jovani en alguns de cadascun dels papers

Presentat per Gràcia Territori Sonor.


MÉS INFORMACIÓ DE PORTA 4

Preu de les entrades
Liminal GR
Una sesió 4 €, totes les sesions 8 €
Amics de Liminal GR y PORTA 4, 6 €
Programació Sala
Taquilla: 10 eur. 8 eur per http://www.atrapalo.com/

PORTA 4
C/ Esglèsia 4-6, local 6
(Plaça de la Virreina)
Barri de Gràcia - 08024 Barcelona

http://www.porta4.cat/
http://www.porta4teatre.blogspot.com/



http://www.liminalgr.org/

Contacte Premsa: La Costa Comunicació

Sandra Costa · Laura Mercadé
sandra@lacosta.cat · laura@lacosta.cat
933 103 888








                                          
­­­­­­­­­­­­

1 comentario:

  1. Hola soy Zoe, tengo 10 años y soy una asidua habitual de Porta4.
    Porta4 es un sitio de ilusiones,alegrias y sobre todo lleno de entusiasmo por el teatro y ganas de hacer mas y más!!!!!! Os lo recomiendo!!!

    ResponderEliminar